Logga in Bli medlem

Volt cola

Jolt cola brukade vara alla nattugglors favoritbränsle, och hade en solklar kultstatus bland datorintresserade. Den var inte bara koffeinrik, utan också himmelskt god. För några år sedan började den försvinna från butik efter butik i Sverige, och i samma veva började rykten om konkurs cirkulera. Ryktena visade sig stämma, företaget bakom colan, Wet planet beverages, hade problem att betala räkningarna. Försäljningen hade gått ned för mycket när USA:s ekonomi vacklade. Märket köptes upp av Boylan bottling works, och 2009 återlanserades colan som Jolt power cola. Av våra besökares reaktioner att döma är det en blek kopia av originalet, en energidryck i mängden. Allt hopp är dock inte ute, i en fabrik i Tyskland som brukade tillverkade Jolt cola puttrar det åter i grytorna, och även om det inte står Jolt cola på brukarna den här gången hävdar man att innehållet är det samma.

Den nya colan bär det fyndiga namnet Volt cola, och frågan är om det inte är så fyndigt att de snart blir stämda för varumärkesintrång. Designen på burken är inte heller särskilt unik. Den bär väldigt tydliga drag från den klassiska Jolt-designen, men man har lagt till en del detaljer för att få burken att se ut som ett gigantiskt batteri. Lite som Battery energy drink med andra ord. Vi har lite svårt att bestämma oss för om den är snygg i sin enkelhet eller om den bara ser billig ut. Kanske lite av varje, men helt tokig är den i alla fall inte. Vi har bara sett Volt cola i halvlitersburkar, och på något sätt känns de väldigt stora, åtminstone tills vi kommer ihåg att vi faktiskt handlade Jolt cola i halvlitersflaskor väldigt ofta. En halvlitersburk känns ändå mer bastant på något sätt.

Vi häller upp vårt första glas och möts av ett ganska kompakt skum. Vi får hålla igen lite, men i takt med att glaset fylls blir bubblorna i skummet större och större, och det försvinner fortare och fortare. Colan i sig är mörk och sprudlar av tusentals väldigt små bubblor. Vi drack i princip aldrig Jolt cola ur glas, men utseendet är helt klart bekant. Colan ser både kraftig och läskande ut, ett väldigt inbjudande utseende helt enkelt.

Vi tar några försiktiga klunkar och möts av en kraftig och ganska söt colasmak. Mitt i varje klunk är den precis så frisk som den pigga kolsyran utlovar, sedan går den gradvis över i en söt och rund eftersmak med toner av colanappar och en skönt barsk bismak av koffein. Det är kolsyran som räddar dagen här, utan den nog Volt cola snabbt blivit för sliskig och jobbig. En stund efter att man har druckit den smakar det mest väldigt sött i munnen, och man skyndar sig att ta en klunk till.

Ingen av oss har av förklarliga skäl druckit riktig Jolt cola på väldigt länge, och av någon anledning hade den en förmåga att smaka lite olika från gång till gång, men vi är väldigt säkra på att Volt cola är väldigt lik originalet. Vi har inte heller lyckats lägga vantarna på någon Jolt power cola än, men med tanke på att den mest verkar ha namnet gemensamt med sin föregångare är nog den jämförelsen mindre intressant.

Jolt colan som såldes i sverige hade 200 mg koffein per liter, Volt cola har 320 mg, alltså lika mycket som Red bull. Just 320 mg/l verkar ha blivit någon sorts standardnivå för energidrycker, måhända är det någon sorts rekommenderad maxnivå? Det låter vi vara osagt. 160 mg koffen per burk bör vara tillräckligt för de flesta, annars får man helt enkelt dricka flera.

Oavsett om man har druckit Jolt cola innan eller inte så är Volt cola en riktigt god cola. Lite åt det sötare hållet som sagt, men inte så att det blir jobbigt. En halvlitersburk slinker ned förvånansvärt fort, och man sitter där och önskar att man hade en till.

Tidigare har det bästa alternativet till Jolt cola varit Premier extreme cola, i alla fall här i Sverige. Den får nog se sig nedpetad till andraplatsen nu, Volt cola är klart godare. Premier-varianten finns att köpa på betydligt fler ställen än så länge, men vi hoppas så klart att även Volt cola börjar sprida sig ut i landet. Ju fler alternativ desto bättre för oss coladiggare. Med tanke på de många likheterna med Jolt cola kan vi bara hoppas att de inte får bekymmer med stämningar och annat elände, det hade kanske varit smartare att distansiera sig en aning mer från Jolt cola, men vi får väl anta att de har varit i kontakt med experter i frågan. Volt cola är i alla fall en vågad satsning, springer du på den i någon butik rekommenderar vi starkt att du slår till. Man vet aldrig hur länge den kommer att finnas kvar.

Skriven av Martin Gunnarsson 2011-11-19

Tillverkare/märke: Volt (http://www.jolt-cola.de)
Colan säljs (officiellt) i: Flera olika länder
Sockerfri: Nej

Recenserat exemplar
Avsedd att säljas i: Sverige
Förpackning: Aluminiumburk, 0,5 l
Donerad av: Rodex

Betyg smak
0 0 0 0 0
Betyg utseende
0 0 0 0 0
Betyg förpackning
0 0 0 0 0

Det finns inga läsarrecensioner av Volt cola än.


Logga in för att skriva en egen recension

Kommentarer

Köpte en burk på 4Gott på Östra Hamngatan i Göteborg. Blev besviken, den smakade inte alls som jag hade förväntat mig. Det blir till att fortsätta med Ubuntu cola, favoriten just nu.

H-G 2012-10-11 21:05

helt underbar cola, älskar eftersmaken, enda negativa är att burken är så stor (föredrar 33 cl) och att den är dyr :) annars min favorit par on par med extreme just för de negativa saker som jag nämnde

9.5/10

zimonov 2012-10-15 13:13

Smakmässigt så tycker jag att Volten har ett litet övertag över jolten. Testade den på Gamex för ett tag sen, försökte köpa en burk, men de ville inte sälja pga jag var där på torsdan.

Johan Brodd 2012-11-08 11:52

Köpte ett flak av Volt cola nu till DH och måste säga att närmre Jolt cola kommer man inte. Helt underbar. Enda negativa kan vara att det är 50cl och inte 33cl som Jolt men innehållet är ju det man vill åt! Kostade 9,90kr/st + pant.

Kim 2012-11-26 17:34

Ser att i listan på inköpsställen så står det inget om Webhallen.

Där kan du få både enkelburkar och hela plattor hemlevererade, alt dra till deras butiker o köpa dem.

http://www.webhallen.com/se-sv/...1856-volt_cola
http://www.webhallen.com/se-sv/...t_cola_24-pack

TB 2014-01-22 14:11

webbhallen har bra produkter :)

Lotta 2014-01-27 19:51

finns på net on net kostar ca 12 kr per burk säljs även på hela flak blir nog billigare då sjukt god var den i alla fall och den piggar upp bra

Mattias 2014-05-12 14:52

Skriv kommentar

NamnE-post

KommentarCopyright © Martin Gunnarsson och Fredrik Björeman 2005-2015. Allt innehåll ägs av respektive upphovsman. Webbplatsen använder cookies.